Samband mellan folsyra och höga betyg

Publicerad 2011-08-08

folsyra-miniEnligt en ny svensk studie där närmare 400 tonåringar ingår i årskurs 9 finns det ett samband mellan folsyraintaget via grönsaker och betygen.

Det är forskare vid Karolinska institutet och Örebro universitet som har undersökt hur mycket folater, den naturliga motsvarigheten till folsyra, femtonåringarna fick i sig under ett dygn.

studier
Folsyra via grönsaker har visat sig påverka studiekapaciteten hos ungdomar

Under ett läsår genomfördes intervjuer i 60 skolor som också kompletterades med blodprover där man mätte homocysteinnivåerna, en bra markör för kroppens folatförråd.

Det vi ser i tvärsnittsstudien är att de som har ett högre intag av folat också har högre skolbetyg, säger Anita Hurtig-Wennlöf, forskare i biomedicin vid Örebro universitet.

folsyra-stor

Professor Torbjörn Nilsson vid Örebro universitet har lett studien och resultaten publiceras i senaste numret av tidskriften Pediatrics.

På frågan om vilka slutsatser man kan dra utifrån vad tonåringar äter under ett dygn svarar  Anita Hurtig-Wennlöf: Sambandet ser ut så här i studien. Vi har nästan 400 ungdomar, både pojkar och flickor, från olika skolor och miljöer. Vi tycker att observationen är väldigt intressant eftersom folat är en så viktig byggsten i många neurofysiologiska processer.

Fakta:
Folsyra, folat, folinsyra, kallades förr även vitamin B9, är ett vattenlösligt vitamin som finns i olika former – så kallade folater – som alla har folsyraaktivitet. Man kan också använda samlingsnamnet folacin.

Bland de bästa folsyrakällorna hör gröna bladgrönsaker, lever (alla sorter är rika på folsyra men kycklinglever är extra rik), bröd och torkade bönor. Folsyra förstörs lätt vid tillagning och är känsligt för syre, ljus, värme och urlakning.

Markus Andersson
markus.andersson@aktionforsverige.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 + femton =