Andre Geim: Vi står inför ett inre hot

Publicerad 2010-12-17

nobelNobelpristagaren i fysik 2010 påpekade i sitt tal i Blå hallen vikten av hänsyn till vetenskapliga grunder och fördömde alla former av politisk korrekthet och konsensustrans. Ögonblicklig information om allt och alla tillåter enskilda åsikter att jämställas med konsensus och paranoia med fakta”. ”Vi lever i en tid där ett okänsligt uttalande kan göra slut på en livslång karriär och en enda journalist kan trakassera en regering eller en kungafamilj”. Se hela talet här.

Andre Geim, rysk-nederländsk fysiker och materialvetare, tog i år emot Nobelpriset i fysik för banbrytande experiment rörande det tvådimensionella materialet grafen.

Under hans tal i Blå hallen under Nobelfesten pekade han på vikten av att hålla politiken borta ifrån vetenskapen och grunderna för vilka nobelpristagarna utses. Hur många Nobelprisbelönade experiment hade inte stoppats om etik- och säkerhetsregler hade varit lika rigida som de är idag? Mänskliga framsteg har alltid drivits på av äventyrslystnad och originella idéer. Men när ropen skalla efter ´bröd och skådespel’ glöms ofta dessa dygder till förmån för den ängslighet och politiska korrekthet som nu råder.”

andregeim
Andre Geim, Nobels fysikpristagare, fördömde i sitt tal i Blå hallen att politisk korrekthet och konsensustrans breder ut sig i samhället

Andre Geim har också genomfört experiment med magnetisk levitation som fick en groda att levitera. Detta experiment ledde till att han tilldelades 2000-års Ig Nobelpris tillsammans med Michael Berry.

Andre Geim tilldelades 2010 Nobelpriset i fysik tillsammans med Konstantin Novoselov för upptäckten av materialet grafen.

Geim avlade sin doktorsexamen vid institutet för fasta tillståndets fysik inom Ryska vetenskapsakademin. Han blev senare professor vid Radboud universitet i Nijmegen, Nederländerna och är sedan 2001 verksam som professor vid Manchesters universitet.

 

Markus Andersson
markus.andersson@aktionforsverige.se

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

8 + nitton =