Nytt EU-direktiv hotar biologisk mångfald

Publicerad 2010-12-12

plantaEtt nytt direktiv från EU kan komma att hota den biologiska mångfalden, då hundratals olika typer av grönsaksfrön kan riskeras att försvinna från marknaden.

De nya reglerna från EU om registrering av grönsaksfröer från november 2009, och som nu ska införas i den svenska lagen, sägs ha som mål att bevara mångfalden, och för att rädda olika europeiska köksväxter inför framtiden.

Tanken är att köksväxter ska kunna registreras på ett billigare och smidigare sätt, men direktivet anses inte vara anpassat efter de förhållanden som råder i Norden, utan är skrivet för de större länderna med annorlunda klimat, vilket kan komma att förstöra utbudet på frömarknaden i Sverige.

I Sverige föreslår jordbruksverket att kostnaden för registrering av udda fröer ska bestämmas i varje land, och man föreslår avgifter på 3000 kr i registreringsavgift och en årsavgift på 2000 kr, alltså sammanlagt 5000 kr per frösort. Alla frösorterna måste dessutom godkännas till årsskiftet, annars får de inte säljas under 2011.

fron
EU vill nu införa avgifter för registrering av ”udda fröer” vilka blir så höga att de överstiger den totala försäljningen under ett helt år för vissa sorter. Hur skall detta bevara biologisk mångfald är det många som frågar sig?

Men det nya direktivet får nu hård kritik.

– Jag har talat med flera fröfirmor som alla berättar att inte ens den totala försäljningen av vissa av dessa fröer uppgår till 5000 kronor per år. Bland annat handlar det om fröer som invandrade fritidsodlare vill kunna köpa för att odla grönsaker från sina hemländer. Det är också fröer som köps av odlare som bor i norra Sverige och därför har speciella krav för att hinna få skörd i den korta svenska sommaren. Små marginaliserade grupper, som helt saknar kommersiellt värde för andra än några få små svenska fröfirmor. Totalt handlar det om drygt 300 sorters grönsaker som hotas av utrotning. Man undrar ju stilla hur Jordbruksverket har tänkt försvara att detta är ett sätt att bevara biologisk mångfald, skriver Viveka Ljungberg chefredaktör på tidningen ’Allt om trädgård’ skriver i en insändare på SvD Opinion.

I vårt land finns det ca 100.000 fritidsodlare. Dessa är viktiga därför att de bevarar de grönsaker som storindustrin bojkottar eftersom de inte anses uppfylla de industriella kraven. De svenska fröföretagen som har ett rikt varierat utbud på olika frösorter och vars kunskaper bidrar till att den genetiska mångfalden växer, hotas nu och många riskerar att försvinna från marknaden.

Mikael Nordin
mikael.nordin@aktionforsverige.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 − 1 =