Unika bilder ifrån den olagliga bordningen av Gaza-konvojen

Publicerad 2010-12-09

skepp-lopsedelIgår visade SVT:s Uppdrag granskning unika bilder ifrån den olagliga bordningen på internationellt vatten av Ship-to-Gaza- konvojen på väg till Gaza med förnödenheter. Israelisk militär beslagtog all utrustning, men några band lyckades smugglas ut.  Reportaget avslöjar också hur israelisk militär manipulerat ljudupptagningar ifrån händelsen. Se hela inslaget på nätet i efterhand!

Klicka här för att se hela inslaget ifrån Uppdrag granskning i efterhand på nätet.
Se även avslöjandet av manipulerandet av ljudupptagningarna genom att klicka här.

Unikt bildmaterial har kommit ut ifrån de israeliska bordningarna av hjälpkonvojen på väg till Gaza som befunnit sig i en israelisk blockad. Bordningen ägde rum den 31 maj 2010, men hittills har nästan inget material släppts ifrån bordningen eftersom israelisk militär beslagtog all utrustning. Några band lyckades dock smugglas ut och visades i SVT:s uppdrag granskning den 8 december.

gazaskepp1
Unika bilder filmat av journalister ombord på konvojen lyckades smugglas ut. Klicka här för att se materialet ifrån reportaget.

Bordningen av konvojen ägde rum på internationellt vatten och den israeliska flottan krävde att konvojen på sex fartyg skulle anlägga i israelisk hamn för att först inspekteras.

FN har utrett händelsen och kommit fram till att både bordningen av konvojen var olaglig såväl som blockaden av Gaza. Man har också konstaterat att den israeliska militären använt kraftigt övervåld. Israel har själva vägrat att delta i den internationella utredningen och menar att den är ett skämt.

gazaskepp2
Under bordningen skadades sex israeliska soldater och tio passagerare tillhörande hjälpkonvojen sköts ihjäl av israelerna varav flera skott beskrivs som ”summariska avrättningar” av FN-utredare.

Benny Dagan, Israels ambassadör i Sverige säger att FN:s råd helt saknar trovärdighet. ”Inget kan övertyga de här människorna”, ”vi har hört sånt här förut och det har alltid visat sig vara lögner” säger han till SVT:s reporter.

gazaskepp3
Den svenske författaren Henning Mankell var en av passagerarna på konvojen och beskriver bordningen som sjöröveri och kidnappning.

Ove Bring, professor emeritus i internationell rätt menar att FN:s rapport är gedigen och trovärdig. ”Det går inte komma ifrån att det är trovärdigt dokumenterat”, säger han om FN-rådets utredning om bordningen.

ljudupptagningar
I motsats till vad israelisk militär hävdar kunde Uppdrag granskning igår visa att de manipulerat ljudupptagningar ifrån operationen som sedan kanaliserats ut över hela världen för att vrida bilden av vad som hände vid bordningarna av konvojen. Se avslöjandet här.

Ove Bring menar: ”Det här kan fungera som en signal till Israel, men det kommer knappast troligen ställa någon av sina ansvariga inför rätta och det finns ingen möjlighet att få till stånd någonting i en internationell domstol i det här fallet”.

Bilderna kommer ifrån SVT:s Uppdrag granskning.

Markus Andersson
markus.andersson@aktionforsverige.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 − 2 =