Värktabletter kan ge missbildade könsorgan

Publicerad 2010-11-16

VÄRLDEN  En ny studie som gjorts på 47000 kvinnor visar att värktabletter som innehåller paracetamol kan öka risken för fosterskador. I studien hade hälften av mödrarna ätit läkemedel med paracetamol och hälften hade inte det.

   -De mödrar som hade tagit smärtstillande medel med paracetamol löpte 30 procents högre risk att få barn med missbildningar, säger Morten Søndergaard Jensen, forskare på Aarhus universitet, till tidningen Politiken.

   Man har tidigare gett informationen att läkemedel som t.ex. Alvedon och Panodil är helt ofarliga för gravida att äta. Men enligt den nya danska studien visar det på en ökad risk att pojkar föds med missbildade könsorgan.

   Forskarna påpekar även att smärtstillande tabletter kan ge osynliga skador såsom sämre kvalitet på spermierna.

-Man har ansett att Panodiler är ofarliga för gravida. Den här studien visar att de inte är helt ofarliga. Det ser ut att finnas en ökad risk, säger Morten Søndergaard Jensen.

   Forskarna tycker ändå inte att gravida ska avstå från värktabletter trots den nya studien, men vill se mer forskning i ämnet.

   Tidigare i år har även en studie gjorts vid Göteborgs universitet om att värktabletter kan ge kronisk huvudvärk. Forskarna där menar att det är stor risk att drabbas om man medicinerar sig oftare än tio dagar per månad under tre månaders tid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton − 6 =