Hemliga svenska militärdokument borta

Publicerad 2010-08-31

SVERIGE  Hemliga militära dokument har försvunnit. Under en rutinmässig inventering av hemliga handlingar på Tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona upptäcktes försvinnandet.

   Dels hade en CD-skiva med hemliga handlingar försvunnit. En medarbetare hade också en hemlig digital fil på sin kontorsdator.

– Den datorn ska inte användas till hemlig information och filen låg på medarbetarens hemmakatalog, som det inte kan uteslutas att även andra haft tillgång till, säger Jimmie Adamsson, informationschef vid Tredje sjöstridsflottiljen.

   En anmälan har gjorts till Rikspolisstyrelsen samt den militära underrättelsetjänsten Must som ska utreda ärendet.

   Bara några få personer har tillgång till handlingarna och Försvarsmakten ser mycket allvarligt på händelsen. Förlusten av handlingarna anses innebära ”betydande men” för försvaret. I Tredje sjöstridsflottiljen som är ett insatsförband i den svenska marinen ingår bland annat flera korvetter och minröjningsfartyg.

Det är ännu oklart vad som hänt med CD-skivan och om informationen hamnat i orätta händer.

– Det finns inget som just nu tyder på att materialet ska ha läckt, men vi måste alltid utgå från det värsta scenariot. Nu ska vi ska se över våra rutiner och utbilda personalen ännu mer och se över hur vi inventerar, säger Jimmie Adamsson. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

elva − fem =