Allvarliga skador av antidepressiva läkemedel

Publicerad 2010-08-20

ProzacÖver hela världen har det nu kommit forskningsrapporter om att antidepressiva medel starkt ökar risk för missfall och även en rapport som har visat att det också orsakar att barn föds för tidigt.

Redan för fem år sedan varnade det amerikanska läkemedelsverket FDA, för att antidepressiva medel kan förhöja risken för missbildningar och då i synnerhet hjärtfel. Under samma år kom man även fram till att barn till de gravida som använder sig av antidepressiva medel riskerar att få abstinensbesvär redan vid födseln.

Trots alla varningar om de allvarliga skador som antidepressiva medel har visat sig åstadkomma har konsumtionen av medlet inte minskat, tvärtom har det ökat.

Olika läkartidningar, från olika delar av världen, skriver nu att antidepressiva medel orsakar så mycket som 68 % ökad risk för missfall och man tror att det beror på att medlen orsakar syrebrist hos barnen. Hos många nyfödda barn har man upptäckt att de inte andas normalt som de ska.

antidepressiva-medel
Alltfler studier visar på de antidepressiva läkemedlens skador

– Barn vars mödrar går på SSRI-preparat har ofta svårare att komma till ro än andra barn; de är irriterade, vilket kan vara uttryck för abstinens. Jag såg nyligen ett barn som gick ner i vikt, vilket är normalt, men det här barnet gick ner mer än ’tillåtet’ och det lyckades inte hämta upp viktnedgången som förväntat. Mamman gick på SSRI, berättar barnmorskan Karin Larsson, som är medlem i Komplementärmedicinska Riksförbundet (KMR).

Canadian Medical Association Journals (CMAJ) forskning har visat att 4 % av alla gravida kvinnor använder antidepressiva medel, och i Sverige har man kommit fram till att var tjugonde kvinna använder medlet.

Nu rapporterar även forskare från Albert Einstein College of Medicine, att antidepressiva medel kraftigt ökar risken för slaganfall och som kan leda till död, för kvinnor efter klimakteriet.

600 föräldrar har i USA stämt GlaxoSmithKline (GSK), som tillverkar det antidepressiva medlet Paxil/Seroxat, eftersom deras barn blivit missbildade. Alltfler blir skadade av antidepressiva medel och samtidigt har det inte konstaterats att medlen har någon riktig positiv påverkan på deprimerade människor.

Alltfler kritiska röster gör sig gällande och ifrågasätter om antidepressiva läkemedel verkligen är hälsosamt, och om de borde vara tillåtna överhuvudtaget.

Mikael Nordin
mikael.nordin@aktionforsverige.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

nio − 8 =