Ryssland kastar ut Windows och Google

Publicerad 2010-08-17

RYSSLAND  I Ryssland investeras nu 2,4 miljarder kronor på ett projekt att få bort bl.a. dataoperativsystemet Windows. Även sökmotorn Google finns med på listan.

   Satsningen är inriktad på att lansera ett öppet nationellt operativsystem i landet nästa år.

   Operativsystemet kommer till 90 procent vara baserat på Linux och ingår i ett projekt där Ryssland håller på att bli mer informationsorienterat.

   Operativsystemet är tänkt att användas på alla offentliga datorer och på datorer som används i statligt ägda bolag. Bytet kommer däremot inte vara tvingande.

Ryssland ser det som så viktigt att minimera inflytande och risker det innebär att ha amerikansktillverkad mjukvara på datorerna bl.a. p.g.a. att amerikansk underrättelsetjänst har intima samarbeten med bl.a. Microsoft och Google.

   I den ryska skottlinjen ligger även företaget Google och 726 miljoner kronor har avsatts till att utveckla en egen nationell sökmotor.

   Google som är ett enormt snabbt växande imperium har idag större överblick och informationstillgång med möjligheter till omfattande övervakning och analys än många nationella underrättelsetjänster har.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 × fem =