Finsk integritet krockar med FRA-lagen

Publicerad 2010-08-11

FINLAND  En stor del av telefontrafiken från vårt grannland i öst ut i övriga världen går genom Sverige. Nu oroas man i Finland över att FRA:s avlyssning ska drabba deras medborgare.

   I Finland är det lag på att teleoperatörerna ska tillgodose att deras kunders telefonsamtal inte avlyssnas. Det kan ställa till problem vid utlandssamtal eftersom dessa ofta går genom Sverige, vilket man oroas för.

– Finlands lag fordrar att kommunikation är konfidentiell. Och det är kommunikationsverkets plikt att övervaka att alla uppfyller sina plikter, säger Harri Pursiainen, kanslichef på kommunikationsdepartementet i Helsingfors, till Sveriges Radio.

   Också många av teleoperatörerna är oroliga att tappa kunder till konkurrerande bolag som kopplar genom andra länder. Ett alternativ är att de konstruerar näten så att det blir möjligt att koppla utlandssamtal genom andra länder än Sverige, men det skulle förmodligen kräva större ingrepp och kosta en hel del. Ett trådbundet samtal från exempelvis Helsingfors till Oslo skulle ju behöva ta en stor omväg om det inte skulle passera Sverige.

   Håkan Kvarnström, koncernsäkerhetschef på Telia, säger till SR att han anser att kostnaderna för att anpassa näten efter nya lagar är något som staten borde stå för. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 − 13 =