Italienska medier strejkar

Publicerad 2010-07-12

ITALIEN  Under fredagen strejkade de flesta stora tidningar och nyhetsprogram i radio och tv mot ett lagförslag som de anser begränsar yttrandefriheten.

Mottot under den 24 timmar långa strejken löd ”En dags tystnad för rätten att tala”.

   Journalisterna protesterar mot ett lagförslag från Silvio Berlusconis regering som går ut på att begränsa polis och åklagares möjligheter att använda sig av telefonavlyssning och att hindra medier från att publicera avlyssnade samtal. Medierna ska heller inte ha rätt att publicera information om pågående polisundersökningar innan de nått domstol, en process som i de flesta fall tar flera år i Italien.

   Att skydda personers privatliv och att det idag saknas kontroll över hur polisen använder sig av telefonavlyssning är regeringens motiv bakom lagförslaget. Som en parallell till svenska förhållanden avslöjades nyligen svenska polisen med att olovligt avlyssna medborgare samtidigt som man undvikit att förstöra inspelat material efter beslut av  åklagare.

   Vissa poliser och domare protesterade också mot förslaget som de menar kommer att försvåra kampen mot den organiserade brottsligheten och korka igen det redan förstoppade italienska rättsväsendet med nya byråkratiska rutiner.

   Italiens premiärminister har det senaste året varit inblandat i flera skandaler där hemliga avlyssningar använts och kritikerna menar att förslaget är ännu en i raden av skräddarsydda lagar för att skydda hans egna intressen.

   Premiärministern själv har å sin sida uppmanat folk att bojkotta några av de större tidningarna för att de ägnar sig för mycket åt ”negativ kritik” och kallar regelbundet landets åklagare för ”kommunister som bedriver politisk klappjakt” på honom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 + fyra =