Kronisk huvudvärk framkallas av värkpiller

Publicerad 2010-05-24

SVERIGE  Tabletterna är till för att bota vår smärta sägs det, men nu visar det sig att läkemedlen kan ge kronisk huvudvärk om de tas för ofta.

   Enligt en ny studie lider 150 000 svenskar av kronisk huvudvärk pga överanvändning av de vanligaste värkpillren. De svenska kvinnorna drabbats värst och det är tre gånger vanligare med kronisk huvudvärk bland kvinnorna än männen.

   Så kallade tripaner, migränläkemedel som använts sedan 1980-talet, har visat ge snabbast utveckling av kronisk huvudvärk. Men vanligast är det att man använt receptfria mediciner, och Alvedon är den mest använda.

   – Vi brukar kalla det för en paradox. Vi vet inte med säkerhet vad det beror på, men medicinerar man oftare än tio dagar per månad under minst tre månader löper man stor risk att drabbas, berättar Pernilla Jonsson som är doktorand och apotekare vid Göteborgs universitet.

 

   Forskare varnar nu för att detta kan utveckla sig till ett stort folkhälsoproblem och på samma gång höga kostnader för samhället.

   – Detta får helt klart samhällsekonomiska effekter och påverkar sjukskrivningarna. Dessutom är det enskilda lidandet stort. Det är något som man borde uppmärksamma mer så att både läkare och vanliga konsumenter känner till det, berättar forskare från enheten för socialmedicin på Göteborgs universitet.

   Det vanligaste sättet för att bli av med sjukdomen är att starkt begränsa användningen av läkemedlen och göra en så kallad avgiftning.

   – Det kan vara besvärligt för många eftersom man under perioden ofta får ökad huvudvärk och illamående. Gör man det och går igenom avgiftningen så ser man att det minskar, säger Pernilla Jonsson. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

femton + 7 =