Omfattande fiffel och fusk inom McDonalds

Publicerad 2010-05-18

mcdonalds-soporEn av Sveriges största ungdomsarbetsgivare, McDonalds, har avslöjats regelbundet och medvetet märka om och sälja gammal mat som skulle ha sorterats bort då den blivit gammal. Detta har Dokument inifrån avslöjat.

– Kycklingsallader som håller ett visst antal timmar märker man om, berättar Riccard Nilsson, tidigare anställd inom McDonalds.

   Det händer också att hamburgare i värmeskåpen ligger längre än de högst tillåtna 10 minuterna. Tidmarkörerna som lyser grönt, betyder att hamburgarna eller Pommes frites är färska, men om de lyser rött är de gamla och ska då slängas.

   Det är mer undantag än regel att dessa regler följs och man säljer ofta mat som är gammal och som inte får säljas.

   -I början sa chefen som lärde upp mig att jag måste vara jättenoggrann med att kasta det där. Både Pommes frites, hamburgare och allting. Och jag kastade hamburgare, det var hur mycket som helst som fick kastas. Också tyckte jag det var konstigt att ingen annan gjorde det, och jag började nästan skälla på dom för att att jag tyckte dom också skulle göra det, men efter ett tag så fick jag skit för att jag kastade hamburgarna’, berättar en kvinnlig anställd på McDonalds.

sophog
Här skulle hamburgare, Pommes frites och annan skräpmat som blivit gammal hamnat om McDonalds följt vad de lovat sina kunder. Istället märks maten om och serveras som färsk.

   -Skiftledaren och restaurangchefen sa åt mig att inte kasta. De sa åt mig att ändra på tidkortet. Det är inte okej, det är inte hederligt, berättar en engelsktalande afrikansk kvinna som jobbar på McDonalds i Sverige.

   För att kunna sälja de gamla hamburgarna brukar man nollställa tidmarkörerna, så att det lyser grönt igen, då märker ingen att maten blivit för gammal. Även salladsskålar som märkts när de ska slängas brukar märkas om så de ska kunna säljas även om de är gamla berättar anställda.

Inte endast har man avslöjat hur gammal mat serveras, dessutom har de anställdas arbetsvillkor granskats och bl.a. så har det kommit fram att när gästerna inte är så många, så måste de anställda stämpla ut, kanske sitta i personalrummet och vänta på att få arbeta igen och under denna tid inte få någon lön. Om man vägrar detta, att t.ex. ’ta en rast’ och gå därifrån mitt i natten, kan McDonalds straffa sina arbetare genom att ge dem ’obehagliga arbetsuppgifter’ som annars inte skulle göras överhuvudtaget, som att skura sopmaskiner i källaren mitt i natten eller liknande straffarbete.

   Detta trots den lagliga rätten om avtalad arbetstid. Arbetsgivarna pressar sina anställda att ta ledigt för att hålla nere arbetskostnaderna. Att ’gå på rast’ betyder att stämpla ut och inte få betalt, berättar en anställd på McDonalds. Man vill hota med tråkiga och jobbiga arbetsuppgifter för att få sina anställda att gå hem, när man vill göra sig av med dem för tillfället.

En annan mer extrem metod som McDonalds använder för att hålla nere sina kostnader är att få arbetarna att jobba gratis. Man ställer krav på sina anställda att de ska stämpla ut en viss tid och är de inte klara den tiden så ska de jobba gratis tills dess att jobbet är klart. Många anställda berättar att de medvetet tilldelas arbetsuppgifter som inte går att hinna klart på den angivna tiden och syftet sägs vara medvetet från McDonalds sida för att utnyttja gratisarbete och på så vis spara in på kostnaderna.

mcdonalds-pengar
Profit i fokus. Allt tyder på att företagsledningen medvetet struntar i missförhållanden pga den stora lönsamheten i att fiffla med de anställdas övertid och låta personal arbeta gratis trots lagstadgade anställningsavtal.

   Det har även hänt att arbetsledare har gått in och ändrat i tidrapporterna för de anställda och tagit bort övertider så att de anställda förlorat hundratals och tusentals kronor av sin lön. På detta sätt beräknas företaget spara miljontals kronor varje år bara i Sverige.

   Men den unga personalen pressas inte bara av att vara beredd att stämpla ut och arbeta gratis när man blir beordrad till det, man ska samtidigt ständigt vara tillgänglig.

En kvinnlig anställd berättar:

– Om man skulle ringa och sjukanmäla sig så blir dom jävligt sura, sen försökte dom få en och komma och jobba ändå. De sa inte, ’vad tråkigt att du är sjuk, krya på dig, jag ringer någon annan’, utan de sa:

– ’Jaha är du sjuk, men kan du inte komma och jobba ändå?’

– Nej, men jag är sjuk svarade jag.

– ’Men du kan ju komma och jobba ändå.’

– Nej, det går inte jag har faktiskt feber.

’Ja men några timmar kan du väl jobba, ta en Ipren.’

Till och med när arbetsledare sett att deras anställda spytt och mått väldigt dåligt har de begärt att de ska komma, öppna upp och jobba.

I Dokument inifrån:s undersökning bröt 37 av de 48 granskade McDonaldsbutikerna i Sverige mot sina egna kvalitetsregler. Fusket och fifflet har visat sig inte vara några undantag inom McDonalds, utan något som sker dagligen inom företaget. Detta är dock inget unikt just för McDonalds i Sverige, utan även globalt ser det likadant ut inom företaget.

   Gammal mat, falska datummärkningar, medarbetare som ibland tvingas jobba utan lön, ibland sjuka och som därmed blir en en hälsorisk, inte bara för dem själva utan även för deras medarbetare och kunder, kan sammanfatta denna undersökning.

   Av de få fall av missförhållanden som leder ända fram till rättsprocesser klarar sig McDonalds mycket billigt undan och enligt Dokument inifrån:s reporter, som också talat med flera amerikanska advokater som processat mot McDonalds i åratal, kalkylerar McDonalds avsiktligt med fifflet och tar smällen när de åker dit eftersom de räknar på att de tjänar på fifflet pga skadeståndsfallens låga omfattning och belopp.

En anledning till att många missförhållanden inte kommer upp till ytan tros också bero på att många av företagets anställda är unga och rädda om sina jobb samtidigt som de är dåligt insatta i sina rättigheter. McDonalds är kända för att ha dåliga löner och är ett av de företag i Sverige som har allra högst andel anställda invandrare.

Se själva hela programmet här.

Mikael Nordin
mikael.nordin@aktionforsverige.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett × ett =