Obama positiv till nytt supervapen

Publicerad 2010-05-14

USA  En ny kraftig superbomb med en rekordstor räckvidd kan komma att ersätta kärnvapnen, detta enligt Vita huset. Det påstås att det nya vapnet ska kunna nå vilket mål som helst på planeten inom bara en timme.

   Vapnet existerar ännu inte, men oro har väckts, och USAs president Obama har skrivit under ett så kallat Startavtal med Ryssland, att USA måste skrota en kärnvapenrobot för vart och ett exemplar av det nya vapnet som tillverkas.

   Prompt Global Strike är vapnets namn, och betyder på svenska ungefär: Omedelbar global träff. Syftet sägs vara att man med detta vapen ska kunna slå ut speciella mål, som t.ex. “Usama Bin Laden i en grotta”, eller en nordkoreansk robot innan den kan användas, eller mot iranska kärnteknikanläggningar. Effekten lokalt sägs motsvara ett atomvapens.

   Obama har inte gett sitt klartecken ännu, men sägs vara positiv till det nya vapnet.

   Den tidigaste versionen ska kunna tas fram 2014 och finnas tillgänglig i Pentagons arsenal någongång mellan 2017-2020.

   Kritik riktas nu mot Obama från både Kina och Ryssland, som menar att fredpristagaren ”ersätter ett hot med ett annat”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 × fem =