Hemlighet om fullkornets nyttighet avslöjad

Publicerad 2010-05-12

SVERIGE  En svensk forskargrupp deltar i ett stort europeiskt forskningsprojekt som bl.a kartlägger fullkornets effekter på hälsan.

   Forskarna utvecklar också nya metoder att kunna tillvarata de hälsosamma beståndsdelarna och tar fram nya sorter av spannmål som är särskilt rika på skyddande egenskaper.

   Man har hittat två mekanismer som förklarar fullkornets nyttighet. De är s.k. bioaktiva ämnen, samt hur kornprodukter frigör stora mängder nyttigt hormon i tarmsystemet. Detta hormon skyddar mot diabetes.

   Enligt professor Inger Björk kan resultaten från den europeiska forskningsprojektet vara dödsstöten för vitt bröd. -Vitt bröd har inte några skyddande effekter har det visat sig.
Vi bör istället äta produkter som är rika på spannmålsfibrer, säger professor Björk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − tre =