Nervgiftet BMAA funnet i Östersjön

Publicerad 2010-05-10

SVERIGE  Docent Lars-Olof Ronnevi, verksamhetschef för neurologiska kliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, har tillsammans med kollegor från bland annat botaniska institutionen och avdelningen för analytisk kemi vid Stockholms Universitet, studerat förekomsten av nervgiftet BMAA i Östersjön. För fem år sedan kunde forskarna visa att BMAA finns i blågröna alger, s.k. cyanobakterier, i Östersjön.

   BMAA finns i olika halter i organismer som direkt eller indirekt livnär sig på blågröna alger. Giftet har hittats i bl.a Piggvar, främst i hjärnvävnaden, samt sik, nors, hornsimpa, musslor och i låga halter även i strömming.

   Andra forskare har tidigare hittat BMAA i förhöjda halter i hjärnorna hos personer med kroniska nervförstörande sjukdomar som als, parkinson och alzeimer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 × fyra =