Sverige fälls i Europadomstolen

Publicerad 2010-02-07

SVERIGE  Sverige har fällts i Europadomstolen för att regeringen inte fastslagit lagen om datalagring, den lag som ska kunna tvinga operatörer att spara och ge ut information om kunders Internet- och telefonitrafik.

   Sverige har tidigare varit drivande för att få igenom lagförslaget och den skulle först ha trätt i kraft redan i september 2007. Men det hela har blivit försenat ett flertal gånger. Sverige meddelade i somras med ett brev till EU-kommissionen att lagen skulle vara på plats den 1 april 2010.

   Men på torsdagsmorgonen föll domen mot Sverige som gör att vi kan få betala tiotals miljoner kronor i böter. detta för att det enligt Europadomstolen fastställdes att Sverige inte agerat tillräckligt snabbt i frågan.

   – Det här är ytterligare en uppmaning till Sverige om att genomföra direktivet. Sannolikt kommer EU-kommissionen snart höra av sig till regeringen och fråga vilka åtgärder man nu vidtar. Om regeringen inte ger ett svar de är nöjda med kan de väcka en ny talan och kräva en ekonomisk sanktion, säger Adrian Engman, rättssakkunnig på UD.

Skulle en sådan ekonomisk sanktion krävas får Sverige betala minst 28 miljoner i böter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 + 9 =