Google planerar samarbete med NSA

Publicerad 2010-02-05

USA  Google och den amerikanska underrättelseorganisationen, NSA, håller på att diskutera ett framtida samarbete enligt källor på Washington Post. Genom det tilltänkta samarbetet ska NSA bistå Google med medel för att bättra kunna försvara sig mot cyberattacker likt de som skedde i slutet av förra året.

   Enligt källorna så skulle NSA dock inte få tillgång till Googles användares information såsom sökvanor och e-postkonton. Google kommer heller inte att dela med sig av någon upphovsrättsskyddad information enligt de källor Washington Post talat med.

   Efter cyberattacken mot Google i december förra året, som enligt Google hade sina rötter i Kina, skall de ha kontaktat NSA.

   Tanken att världens största söktjänst börjar samarbeta med USAs största underrättelseorganisation har skapat oro och motstånd bland flera organisationer som värnar för integritet och privatliv på internet.

   Marc Rotenberg som är chef på EPIC (Electronic Privacy Information Center) uppger att ett sådant samarbete skulle bli väldigt problematiskt.

– Vi ser hellre att Google på egen hand utvecklar bättre säkerhetsrutiner för att skydda sig mot olika hot på internet. Vi vet alla att NSA som organisation har två mål, det ena är säkerhet och det andra är övervakning, säger Marc Rotenberg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sexton + 8 =