Ett ton av drogen kat beslagtaget

Publicerad 2010-01-23

SVERIGE  Under det nya årets första 19 dagar har ett helt ton, av drogen kat stoppats av Malmötullen. Trots det är det inte mycket tullen kan göra för att stoppa spridningen av drogen i Sverige, eftersom flygplan fyllda med drogen landar helt lagligt i staden Amsterdam i Nederländerna och kan sedan ta sig vidare till Sverige och övriga Europa utan större problem.

   Kat är en drog som kommer ifrån de övre delarna av växten Catha Edulis och odlas i Kenya, Jemen och Etiopen. Drogen ger effekter som ökad puls och lyckokänslor, men har flera negativa aspekter, bla ökar den risken för strupcancer, hjärtinfarkt, förstoppning, hemorrojder och avmagring. Drogen leder till minskat intresse för sex och sämre potens och riskera också att ge psykos och vid långvarigt missbruk, social likgiltighet och depression.

De främsta som använder sig av drogen sägs vara män från Somalia.

   – Det är totalt handikappande för en stor del av männen i en liten, marginaliserad grupp. Katmissbrukarna jobbar inte, de söker inte jobb. Kat fungerar passiviserande. Man ser det som ett kulturellt fenomen, något som går att använda socialt på ungefär samma sätt som alkohol, säger Åke Setréus som är utredare vid Socialstyrelsen.

   – Problemet är att det är så lätt att få tag i. Det är bara att åka ner till Amsterdam och köpa helt lagligt. Det påverkar familjens ekonomi. Den som använder kat tuggar i många timmar. Dagen efter blir man trött och hängig, bekräftade Jama Osman Ismail, som ordförande för Somalilands Förening i Malmö.

   Ismail tror att så många som varannan somalisk man som bor i Sverige använder sig av drogen och även om  inte alla blir beroende så får många sina liv förstörda.

   De rusframkallande ämnena i kat har blivit narkotikaklassat av FN, men inte själva växten. I Storbritannien och Nederländerna klassas drogen som en grönsak. Det handlar om ca 800 ton kat som varje år via flygplan kommer till Nederländerna från Afrika. Kat är en färskvara och måste därför användas senast fem dagar efter att de skördas och därmed är transport via flyg det enda alternativet.

   Den svenska tullen beslagtog under 2009 hela tio ton kat i Skåne, där växtdelarna hade fraktats instoppade i bananblad, för att på så vis hållas fuktiga.

  – Katutredningarna tar väldigt mycket av våra resurser, berättade Petter Norman, som är projektledare vid tullkriminalen i Malmö.

   Straffen som ges till smugglare är väldigt mildra och ett fängelsestraff på 10 år kan endast utdömas till någon som smugglat 9,6 ton, alltså nästan lika mycket som totalt sätt beslagtogs under 2009.

Sverige har genom FN försökt att förbjuda drogen, men utan resultat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 − fem =