Gratis för utomeuropeiska studenter året ut

Publicerad 2010-01-13

SVERIGE  Det har hittills varit gratis för studenter utanför EU att studera i Sverige vilket har gjort att rekordmånga sökt sig till Sverige. Höstterminen 2009 sökte sig 122 000 utomeuropeiska studenter till de svenska universiteten och högskolorna. Nu kommer regeringen införa en avgift för utländska studenter från och med december 2010.

   Avgiften för att studera i Sverige kan bli upp till 90 000kr per år. Samtidigt ska regeringen införa ett stipendiesystem för att dessa studenter ska kunna finansiera sina studier, men högskoleverket befarar att dessa inte kommer att räcka för att betala de nödvändigaste kostnaderna.

   Bland annat Uppsala studentkår ställer sig kritiska till dessa avgifter och menar att det kan leda till en snedvridning av universitetens rekrytering.

   Det är förstås viktigt att studenter från alla länder och kulturer kan komma hit eftersom det hjälper oss alla vid universitetet att se verkligheten ur nya perspektiv, säger Karin Nordlund, internationellt ansvarig vid Uppsala studentkår, till UNT.se

   Andra europeiska länder som har infört avgifter för internationella studenter före 2006, har även infört avgifter för landets egna studenter.

   Sverige har i många år med svenska skattemedel finansierat utländska studenter på svenska universitet. Det har dock visat sig att många sedan flyttar när de studerat klart för att arbeta i sina hemländer eller i något annat land.

   Tanken med att behålla kompetensen i landet fungerar således dåligt och möjligheten att  få en plats våra universitet försvåras för många svenska studenter av att utländska studenter dessutom har kvoterats in trots sämre betyg etc.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 − 1 =