FRA-lagen oroar grannländer

Publicerad 2009-12-04

SVERIGE  I tisdags trädde den mycket kontroversiella FRA-lagen i full kraft. Övervakningsapparaten är så omfattande att den nu börjat oroa våra grannländer som börjat tala om en ”elektronisk mur” runt Sverige.

    Försvarets Radioanstalt, FRA,  kommer att kunna spana på all kabelburen trafik (Internettrafik, telefon, e-post, sms, etc) från utlandet som går över den svenska gränsen. Detta har lett till kritik från våra grannländer och i Norge pratar man om en ”elektronisk mur runt Sverige”.

”Möjligheten att man blir övervakad kan medföra en osäkerhet som gör att man undviker att kommunicera och inhämta information”, skriver en norsk hemsida som jobbar för att säkra den privata integriteten i samhället.

    Både i Danmark, Finland och Norge oroas man över hur den svenska lagen kommer att påverka deras Internetanvändares integritet.

  – Nästan all vår internationella Internettrafik går via Sverige. Då är det klart att man måste vara medveten om att e-post man skickar kan bli avlyssnad, sade den finländska kommunikationsministern Suvi Lindén.

De finländska Internetoperatörerna varnar nu sina kunder om att deras Internettrafik kan komma att avlyssnas och företaget TeliaSonera har flyttat många av sina servrar från Sverige till Finland. ”Tidigare gjorde nästan all vår interna trafik en loop via Sverige på grund av tekniska skäl. Vi hade då en diskussion med Sonera som flyttade servrarna hit”, kommenterade Suvi Lindén.

Även i Danmark har riksdagen bekymrat sig över den svenska lagen och tagit kontakt med danska Telia.

– Det fanns en oro från Folketingets sida att deras trafik gick genom Sverige. Så är inte fallet, men det visar på den oro som finns kring lagen, säger Ottosen-Stött. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 × tre =