Schweiziska folket röstade emot minareter

Publicerad 2009-11-30

SCHWEIZ  I söndags hölls en folkomröstning i Schweiz om huruvida fler islamska minareter skulle få byggas i landet, vilket resulterade i att 57,5% av folket röstade ja till förbudet. Schweiz är därmed det första landet i Europa som fått röstat i frågan.

   I Schweiz har man direktdemokrati, vilket b.la. innebär att om folket samlar ihop minst 100 000 namnunderskrifter som kräver en folkomröstning, så måste en folkomröstning enligt lagen hållas.

   – Vi är mycket nöjda. Muslimerna får gärna komma hit, men bör anpassa sig efter våra regler och normer, sade Oskar Freysinger från det invandringskritiska men integrationsförespråkade partiet SVP som varit drivande att få igenom en folkomröstning för minaretsförbudet.

   Opinionsmätningarna i media informerade att förslaget att förbjuda minareter skulle röstas ner av folket och regeringen uppmanade folket att rösta emot förslaget, men istället röstade en tydlig majoritet av schweizarna för att förbjuda minareter. Detta har chockat regeringen som tror att detta kommer att öka vad de kallar ”islamofobin” och att landet kan riskeras att drabbas av ilskna reaktioner och i värsta fall terroristattacker från de muslimska länderna.

   Man är även rädd för att landets export till muslimska länder, som är värd över hundra miljarder kronor per år, ska drabbas och från Kairo rapporteras det redan om att man planerar att bojkotta landet.

   – Jag är chockad och beklagar detta djupt. Vi har underskattat en stor rädsla bland människor för fundamentalism. Det är en väckarklocka att vi måste arbeta mer med integration, sade den chockade utrikesministern Micheline Calmy-Rey.

   Klyftan mellan de styrande politikerna och folket har med detta ökat, vilket oroar den sittande regeringen. Regeringen hotar med att förbudet mot minareterna strider med grundlagen och internationella konventioner om mänskliga rättigheter och diskriminering och om fallet tas upp i EU:s domstol är chansen stor att EU fördömer beslutet och ger regeringen rätt att gå emot folkets vilja och tillåta fortsatt bygge av minareter.

   Även Amnesty International och FN har kritiserat hur folket röstade i Schweiz och demonstrationer hölls i Zürich och Bern för att förslaget skulle förklaras ogiltigt.

 
I Schweiz bor mellan 400 000-500 000 muslimer främst från Turkiet, Bosnien och Kosovo.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 + sexton =