Fyra döda och hundratals biverkningar ännu

Publicerad 2009-10-24

SVERIGE  P.g.a. kraftiga förseningar som vaccintillverkaren inte riktigt uppgett anledningen till har endast några hundra tusen doser av ”svininfluensavaccinet” A/H1N1-vaccinet nått landstingen. De så kallade riskgrupperna är de första som fått sprutorna och för tillfället utreds det fjärde dödsfallet som inträffat kort efter vaccininjektionen och ett par hundra biverkningar av olika allvarliga slag har hittills rapporterats.

   Biverkningsrapporterna börjar nu strömma in sedan landstingen börjat vaccinera de så kallade riskgrupperna runt om i landet. Bland riskgrupperna tillhör inte bara de med sämre immunförsvar utan också t.ex. vårdanställda och andra som påstås ha större risk att smittas av ”svininfluensan”.

   Vårdgivare är skyldiga att rapportera in alla biverkningar till bl.a. Läkemedelsverket. Ett par hundra biverkningar har redan rapporterats in. Under veckan har fyra personer avlidit en kort tid efter att de fått vaccinsprutan. I torsdags kväll avled en 53-årig man ifrån Ångermanland 12 timmar efter att han blivit injicerad. Mannen hade tidigare haft hjärtbesvär, men var vid tillfället i övrigt helt frisk.

   Under torsdagen rapporterades ytterligare ett misstänkt dödsfall. En kvinna i 60-års åldern avled plötsligt i sitt hem två dygn efter injiceringen. Kvinnan hade en muskelsjukdom och var rullstolsbunden. Kvinnan fick andningssvårigheter kort efter att ha tagit vaccinet.

   Det tredje dödsfallet är en 74-årig kvinna ifrån Sollefteå som avled fyra dagar efter att ha fått vaccinsprutan. Kvinnan hade en hjärtsjukdom samt KOL enligt uppgift.

Idag rapporterades det fjärde dödsfallet som kan ha en koppling till vaccinet in till Läkemedelsverket. En 90-årig kvinna har avlidit ett par dagar efter att ha fått sprutan.

Samtliga dödsfall är under utredning, och Läkemedelsverket har ännu inte lämnat några uppgifter om sambandet med vaccineringen.

Läkemedelsverkets löpande biverkningsrapportering finns att se här.

Fotnot:

Influensavaccinet Pandemrix har redan konstaterats ge fler och allvarligare biverkningar än vanligt säsongsinfluensavaccin. Läkemedelsverkets svar på detta är att det beror på ”ett ämne i vaccinet som triggar i gång immunförsvaret”, vilket i själva verket är skvalen. Skvalen är det ämne som tros ha orsakat ”Gulfkrigssyndromet” hos de amerikanska soldater som vaccinerades med mjältbrandsvaccin innehållande skvalen som numera är förbjudet i bl.a. USA och Storbritannien.

För att få en fullständig bild av vaccinets biverkningar krävs ordentliga långtidstudier vilket aldrig genomförts på något vaccin. Vid flera studier på t.ex. autism, plötslig spädbarnsdöd etc har en koppling till vaccin aldrig undersökts riktigt och man har ännu inte heller trots stora ansträngningar hittat någon orsak till sjukdomarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

9 + 13 =