Regeringen sekretessbelägger Tsunamibanden

Publicerad 2009-10-20

SVERIGE  De så kallade Tsunamibanden som innehåller datatrafiken från regeringskansliet, lagrad från tiden vid Tsunamikatastrofen, kommer att bli sekretessbelagda upp till minst 70 år och blir därmed inte offentlig för allmänheten.

    Tsunamibanden är säkerhetskopior av regeringskansliets datatrafik vid den stora flodvågskatastrofen den 26 december 2004 i Thailand.

    Banden hittades i ett förråd 2006 och har inte blivit offentliga. Den förra regeringen föreslog att man skulle sekretessbelägga banden i upp till 70 år, något som den borgerliga motståndarsidan och lagrådet gick emot. Istället togs det ett beslut om en tillfällig sekretess i upp till 3 år.
Men nu när motståndarsidan styr Sveriges regering, har man gjort en kappvändning och genomför precis det som förra regeringen föreslog, dvs att banden ska sekretessbeläggas upp till 70 år.

    Det var strax efter att katastrofkommisionen redogjort sina slutsatser av banden som Sveriges riksdag ändrade på sekretesslagen och gjorde materialet hemligt.
 Vanligt sett hade medborgarna fått tillgång till en lista med vilken information som finns bevarad, och rätt att kunna begära ut offentliga handlingar.

    Motivet till sekretessbeläggningen sägs vara att det som är offentliga delar redan finns tillgängligt någon annanstans.

   – Men en sådan lista hade gett en så komplett bild av all kommunikation inom regeringskansliet att det hade varit fritt fram för en främmande makt att kartlägga hela regeringskansliets inre liv, berättar Anders Hall som stabschefen på justitiedepartementet.

    Experten på tryckfrihet, Anders R Olsson ställer sig dock kritisk:

    – Det här ligger helt i linje med den utvecklingen. Rent juridiskt blir materialet offentligt i det ögonblick man beslutar att samla in det. Det är inte upp till myndigheten själv att bestämma vad folk sedan får lov att utvinna ur det.

Många undrar nu varför regeringen så gärna vill sekretessbelägga dessa band, och många tror att man vill mörka dessa uppgifter, eftersom svenskarna i Thailand vid Tsunamikatastofen lämnades åt sitt öde och ingen hjälp kom i rätt tid.

Handlingsförlamningen vid Tsunamikatastrofen hos den socialdemokratiska regeringen har beskrivits som ett mörkt kapitel i Sveriges historia. Den moderata alliansregeringen omöjliggör dock nu den efterlängtade utredningen i ytterligare 70 år.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 + 13 =