Irländskt nej accepterades inte – ja igår

Publicerad 2009-10-03

IRLAND  Irland, den enda stat i EU som tillfrågat sin befolkning om Lissabonfördraget, röstade den 12 juni 2008 nej till fördraget. Avslaget väckte bestörtning hos förespråkarna till det mycket kontroversiella fördraget som inte accepterade Irlands nej och lanserade med enorma medel en ny kampanj som tvingade fram en ny folkomröstning. Igår röstade Irland ja till fördraget.

   Efter påtryckningar och en massiv kampanj, delvis finansierade med de europeiska befolkningarnas skattemedel, röstade Irland igår ja till Lissabonfördraget, som delvis berövar Irland sin självständighet inom en rad olika områden.

   Fördraget var sedan den första folkomröstningen förändrad med en rad löften och garantier för att främja ett ja till detsamma. Bland annat utlovades att Lissabonfördraget inte påverkar Irlands lagstiftning när det gäller aborter, skatter och landets militära neutralitetspolitik.

   Opinionen för folkomröstningar var mycket stor i flera av Europas länder. Regeringarna valde dock istället att enbart ratificera fördraget i parlamentet.

   Nej-sidan menar bland annat att ja-sidan utnyttjat den ekonomiska krisen och rädsla för isolering. Vad som egentligen avgjorde att just Irland arrangerade en folkomröstning om fördraget var främst att Irlands grundlag krävde en folkomröstning i frågan.

   Irlands nej hade kunnat stoppa Lissabonfördraget som kräver att alla medlemsländer accepterar avtalet. Nu återstår endast ett ja ifrån Polen och Tjeckien innan Lissabonfördraget kan bli verklighet.

-Varför skall vi acceptera valresultatet just denna gång, när ni inte accepterade resultatet förra gången?, ropar många kritiker efter valet.

Mer om vad Lissabonfördraget innebär och hur det gick till när den svenska regeringen röstade ja kan du läsa här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 − två =