Flicka dog efter HPV-vaccin

Publicerad 2009-09-29

STORBRITANNIEN  En 14 år gammal skolflicka har avlidit kort efter att ha injicerats med HPV-vaccinet Cervarix ifrån GlaxoSmithKline som skall skydda mot livmoderhalscancer.

Flickan blev vaccinerad som en del av det vaccinationsprogram som nyligen påbörjats för att enligt tillverkaren minska antalet livmoderhalscancerfall. Vaccinationsprogrammet är dock mycket omfattande och redan har över 1,4 miljoner brittiska flickor och kvinnor hunnit injicerats.

   Flickan vid namn Natalie Morton, elev på Blue Coat Church School of England i Coventry, dog bara några timmar efter att ha injicerats med Cervarix ifrån tillverkaren GlaxoSmithKline. Dödsorsaken har ännu inte definitivt hunnit fastställas. Inget tyder dock på att några andra dödsorsaker skulle finnas.

   Tre andra studenter från samma skola blev yra och illamående efter att ha fått vaccinationssprutan. Efter Natalies död gick skolan ut med en varning på sin webbsida där man uppmanade alla föräldrar till elever som vaccinerats att vara extra uppmärksamma på negativa fysiska reaktioner.

   Cervarix som är namnet på GlaxoSmithKlines variant av HPV-vaccinet är betydligt billigare än Gardasil som produceras av tillverkaren Merck. England är hittills det enda land som köpt Cervarix.

   Tidigare har två dödsfall i samband med vaccinering mot livmoderhalscancer rapporterats, ett från Tyskland och ett från Australien.

– I de här fallen fanns ett tidsmässigt samband mellan dödsfallen och vaccinering med Gardasil, men något orsakssamband kunde inte fastställas, säger Lennart Forslund vid Läkemedelsverket.

Fotnot: Humana PapilomViruset förekommer hos över hälften av jordens befolkning och är sexuellt överförbart. Från och med i vår kommer svenska kvinnor att börja vaccineras mot viruset enligt Socialstyelsens beslut. Fortfarande är biverkningsdatan inte speciellt omfattande och de kvinnor som tagit vaccinet behöver enligt tillverkaren ta nya sprutor efter bara några år då effekten ser ut att avta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

16 − 15 =