USA:s tull får nu fritt genomsöka din dator

Publicerad 2009-09-14

USA  Den amerikanska regeringen har gett tullen i USA lov att slumpmässigt genomsöka och kopiera allt som finns på bland annat mediaspelare, mobiltelefoner och hårddiskar hos resenärer utan någon som helst brottsmisstanke.

   Sedan 2008 ska amerikanska tullen ha haft rätt att göra slumpmässiga kontroller på elektronisk utrustning. Detta meddelar tv-kanalen ABC med ett dokument från regeringen som källa. I dokumentet framkommer bland annat att det räcker med att du har samma namn som någon tidigare misstänkt i USA för att du ska bli stoppad.

   Myndigheten menar att t.ex. en laptop full med privat innehåll är att jämställa med en portfölj eller ryggsäck.

   Riksdagsledamoten Karl Sigfrid (M) har reagerat starkt på det hela. 
– Det är en extrem åtgärd att gå in och titta i människors privata datorer och mediespelare. Frågan är vad det är man är ute efter som gör det här proportionellt till ingreppet, säger han.

   Sigfrid ser också en koppling till förhandlingarna kring handelsavtalet Acta. Det har tidigare pågått diskussioner mellan USA, EU, Japan och Australien om hårdare tag mot piratkopiering och ett av förslagen har varit att ge tullen möjlighet att gå igenom privatpersoners datorer.

   Allt detta har fått företag att skicka sina anställda med rensade datorer, för att sedan skicka information om företaget via krypterad e-post och innan utresa sker rensas datorn igen. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 5 =