Vaccinering på krogen

Publicerad 2009-09-09

SVERIGE  För att påskynda vaccineringen maximalt föreslås nu att vaccinering mot ”svininfluensan” (A/H1N1) skall erbjudas på privatägda shoppingcenter, universitet och t.o.m. på krogar. – Vi vill ju vaccinera så många som möjligt så fort som möjligt så det är ingen dum idé, säger Göran Stiernstedt som är chef för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges kommuner och landsting (SKL).

   På Stockholms läns landsting ser man över alla alternativ för att påskynda massvaccineringsprocessen. Man har gått över till att låta privata aktörer vara med i distributionen. Enligt Peter Rönnfalk, chefsläkare på landstinget, vill man göra vaccinet ”så tillgängligt som möjligt, och då kan man tänka sig allt ifrån universitet och ungdomsmottagningar till shoppingsgalleria och nattklubbar”.

   Med ett tillstånd ifrån landstinget är en sjuksköterska, en läkare och någon som dokumenterar vaccinationen allt som krävs.

På gårdagens landstingsfullmäktigemöte fastslogs följande:

Landstingsfullmäktige har nu ställt sig bakom landstingsstyrelsens förslag till regelverk för vaccinationsarbetet, bland annat med förtydligandet att det även ska säkerställas att hemlösa och papperslösa får möjlighet att vaccineras.

Landstinget kommer nu att teckna avtal och auktorisera olika verksamheter som kan sköta vaccinationerna vid till exempel länets cirka 190 husläkarmottagningar, barnavårds- och mödravårdscentraler, vaccinationscentraler, skolhälsovård, företagshälsovård, närsjukhusen, privata specialister och andra som har behörighet att utföras vaccinationer. Den som ska vaccineras kan själv välja var man vill få sina vaccindoser. Personer med kronisk sjukdom kommer att prioriteras, liksom gravida. Även hälso- och sjukvårdspersonal kommer att vaccineras med förtur.

Ersättningen till vaccinatörerna blir 65 kronor per vaccination, men vaccinationsmottagningen behöver inte betala något för vaccinationsdoser och sprutor. Varje person som vaccineras ska få två doser med några veckors mellanrum.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

elva − två =