Danmark har tagit svininfluensan med ro

Publicerad 2009-08-10

DANMARK  Medan sjukvården i Skåne nästintill panikslaget förberett sig för massvaccinering mot den så kallade svininfluensan, tar man i Danmark på andra sidan sundet influensan med ro.

   I Öresund har man beställt så mycket som två doser per invånare, medan man i Danmark endast har beställt vaccin som räcker för drygt en fjärdedel av landets medborgare.

– Så som influensan har uppträtt är den inte värre än en vanlig influensa och därför ska man förhålla sig till den på samma sätt. Stanna hemma tills man är frisk efter någon vecka och sedan kan man gå tillbaka till jobbet, säger Jesper Fisker, som är direktör vid danska Sundhedsstyrelsen.

   Vaccinet i Danmark kommer att erbjudas till vissa grupper som anses ligga i riskzonen, t.ex. de med astma, hjärtsjukdomar etc, medan socialstyrelsen i Sverige menar att alla ska vaccineras bl.a. för att minska smittspridningen och för att de smittade riskerar att få allvarligare symptom, menar man.

   Massvaccinationen i Sverige kommer att kosta landstingen runt 2-3 miljarder kr, enligt Sveriges kommuner och landsting.

   Kritiker menar att svininfluensahysterin är ett sätt genomföra de enorma massvaccinationerna med stora förtjänster till vaccintillverkarna som kan leda till enorma skador i form av allvarliga biverkningar som förnekats i årtionden av vaccinindustrin.

I ett intressant inslag som sändes i SVT redogörs mer för den överdrivna hysterin: http://svtplay.se/v/1632479/kritik_mot_influensalarm

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo + 9 =