Försvaret utan helikoptrar

Publicerad 2009-07-20

SVERIGE  Den svenska försvarsmakten kommer att stå utan helikoptrar de kommande åtta åren. Inte förrän tidigast 2017 beräknas nya helikoptrar kunna sättas i verket.

   Den tunga Vertol-helikoptern skulle ha bytts ut mot den medeltunga Helikopter 14 som skulle ha levererats mellan 2003-2009, och trots att inte en enda av de nya helikoptrarna är operativa, så har försvarsmakten beordrats att sluta flyga med den äldre modellen. Att ha så få helikoptertyper som möjligt sägs vara skälet till avvecklingen.

   Många oroas över nedläggningen av Vertol-helikoptrarna. Dels för att de är en viktig del av försvaret av Sverige i händelse av krig och utan dem står Stockholm nästintill försvarslöst. Något effektiv ubåtsskydd kommer Sverige inte heller att kunna bedriva förrän 2020 och det kommer att leda till stora problem för trupptransporter. Dels används också helikoptrarna vid katastrofer, skogsbränder eller vid händelse av terroristattacker.

   Nedläggningen av helikoptrarna är därför inte endast en förlust för försvaret, utan även för räddningstjänsten och för enskilda medborgare som kan komma att bli lidande.

   Kritiker menar att detta uppenbart orimliga beslut bara är ett led i att avveckla Sveriges territoriella försvar i syfte att tvinga in Sverige i utländska militärallianser såsom EU och Nato.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 × fyra =