Svenska Saab Bofors varslar 370 tjänstemän

Publicerad 2009-06-02

SVERIGE  Försvarskoncernen Saab tvingas varsla 370 anställda om uppsägning vid fabrikerna i Karlskoga, Eskilstuna, Linköping och Göteborg.

   Enligt koncernen har regeringens försvarspolitik bidragit till neddragningarna. Det är enbart tjänstemän som berörs av varslet. I Karlskoga berörs 148, i Eskilstuna 84, i Linköping 115 och i Göteborg 23 anställda. Neddragningarna beräknas ge en besparing om 200 miljoner kronor.

   I ett pressmeddelande skriver koncernen att ’Saab genomför en översyn av samtliga verksamheter och ytterligare varsel kan inte uteslutas’ och att ’förändrade inriktning avseende materielförsörjning innebär att Saab för närvarande inte ser några nya större utvecklingsprojekt från det svenska försvaret inom Saab Bofors Dynamics verksamhetsområde’.

   De senaste regeringarnas försvarspolitik har varit förödande för svensk försvarsindustri. Utöver de enormt omfattande neddragningarna som genomförts de senaste årtiondena har man dessutom avvecklat avtal med svenska industrier som tidigare garanterat fortsatt utveckling av nya system för svenska behov, lagerhållning, produktionsberedskap med mera.

   Saab Bofors Dynamics AB har istället till stor del fått leva på export till andra länder som t.ex. England och USA som använt svenska vapen i offensiv krigsföring i t.ex. Gulfkriget och vid invasionen av Irak 2003.

   Svensk försvarsindustri har trots de senaste decenniernas försvarspolitik utvecklat några av världens mest avancerade och kvalitativa militära försvarssystem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

16 − 7 =