Överdriven förskrivning av antibiotika

Publicerad 2009-05-28

SVERIGE  En undersökning som nyligen har gjorts av läkares förskrivning av antibiotika vid olika privatläkarmottagningar i Stockholm visar att 9 av 10 läkare närmast slentrianmässigt skriver ut antibiotika mot bihåleinflammationer, trots att detta har en dokumenterat svag effekt.

   Hälften av läkarna tittar inte ens sina patienter i näsan. Tre av tio läkare skriver dessutom ut bredare antibiotika än det rekommenderade kåvepenin. Om man inte har varigt snor i näsan vid undersökningen så ska läkaren enligt rekommendationerna skriva ut avsvällande nässpray i stället. Två av tre blir också friska inom 14 dagar utan antibiotika.

   Ungefär 150 000 fall diagnostiseras varje år och nästan alla behandlas med antibiotika. Studier visar att spontanläkningen är hög och att komplikationer är ovanliga. Det finns också ett klart samband mellan den höga användningen av antibiotika och utvecklingen av resistenta bakterier.

   Har man varit förkyld i mer än tio dagar med varig snuva och uttalad smärta i kind eller tänder så kan antibiotika vara att rekommendera, men då med kåvepenin som första alternativ.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 − åtta =