Folke Bernadottes mördare har avlidit

Publicerad 2009-05-23

ISRAEL Yehoshua Zettler, israelen som låg bakom mordet på Folke Bernadotte 1948, dog i måndags.

    Zettler var medlem i den judiska terroristorganisationen Sternligan som han även var med och ledde i Jerusalem. Organisationen stred emot britternas närvaro i Palestina och för en judisk nationalstat.

    Svensken Folke Bernadotte, son till prins Oscar Bernadotte, är känd som ledaren för Röda korsets avdelning i Sverige som under slutet av andra världskriget med sin hjälpte tusentals judar att undkomma de tyska koncentrationslägrerna med hjälp av de vita bussarna. Bernadotte valdes 1948 till FN:s medlare i konflikten mellan judar och araber i Palestina.

    Hans förslag till fred mellan judarna och araberna i Palestina, gick ut på en ömsesidig respekt mellan de två folken, och att marken skulle delas in i två olika oberoende stater, ett hemland för judarna och ett hemland för palestinierna. Dock skulle de palestinier som drivits bort från sina hem få återvända om de ville eller få ekonomisk ersättning för sina förluster.

    Dessa förslag som Bernadotte ville driva igenom tillsammans med FN, ogillades av Sternligan varefter man sköt ihjäl honom och hans adjutant vid ett planerat attentat.

    Yehoshua Zettler var den som planerade och styrde upp själva attentatet och mordet på Bernadotte. Yehoshua Cohen var den som sköt de dödande k-pist skotten och det hela godkändes av styrgruppens ledare Yitzhak Shamir.

    Dådet fördömdes av FN och Sternligan avväpnades av de israeliska myndigheterna, men ingen medlem i organisationen åtalades eller dömdes för mordet på Bernadotte. Yehoshua Zettler gick fri och Yehoshua Cohen betraktades som en judisk hjälte i Israel och tackades av den Israeliska staten genom att få hedersuppdraget som livvakt åt Israels första premiärminister. Yitzhak Shamir blev senare Israels premiärminister vilket kraftigt stack i ögonen hos många.

    Yehoshua Zettler gjorde även sitt namn känt då han i april 1948 under det arabisk-israeliska kriget, ledde Sternligans anfall på den palestinska byn Deir Yassin, som betraktas som en av de hemskaste massakrerna under Israels historia, där över 120 civila, däribland många barn och kvinnor skoningslöst mördades.

Yehoshua Zettler blev 92 år gammal.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tolv + arton =