Stora nedskärningar inom försvarsmakten

Publicerad 2009-05-15

SVERIGE  De fyra största försvarsmyndigheterna med sina över 10 000 anställda tas bort, och runt 3000 av dessa personer riskerar nu att förlora sina arbeten.

    Myndigheterna som försvinner är Totalförsvarets pliktverk, Försvarshögskolan, Försvarets Materielverk FMV och Totalförsvarets Forskningsinstitut.

    Enligt regeringens utredare Marie Hafström, ska myndigheterna slaktas den sista december 2011 och ersättas av en ny myndighet från och med 1 januari 2012, och man beräknar med detta att spara ca 3 miljarder kr per år.

    Försvaret har de senaste åren drabbas hårt av nedskärningarna, förband efter förband har blivit tvingade att lägga ner, och i det senaste förslaget från ÖB ska försvaret minska sina pansarförband, vilket försvarsminister Sten Tolgfors har välkomnat.

    Samtidigt som allt fler medborgare ställer sig kritiska till nedskärningarna inom försvarsmakten, varnar ÖB själva för att Sverige kan få det väldigt svårt att försvara rikets gränser i framtiden, vid en eventuell krigssituation i Östersjöområdet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett + 1 =