Internetsystem för övervakning oroar britter

Publicerad 2009-05-08

STORBRITANNIEN  Den brittiska myndigheten GCHQ (Government Communications Headquarters) som är den brittiska motsvarigheten till svenska FRA (försvarets radioanstalt) lägger nu ut så mycket som 12 miljarder kronor på att bygga ut ett system för att övervaka sina medmänniskors Internettrafik, detta rapporterade DN om.

   Systemet kallas för ’Mastering the Internet’ och avslöjades i söndags av tidningen Sunday Times och har redan fått utstå stor kritik för att endast vara ett ytterligare försök att skapa ett storebrorssamhälle.

   Enligt vad Sunday Times har skrivit ska det nya projektet i framtiden kunna avlyssna all ip-telefoni, se exakt vilka hemsidor medborgarna är inne på, att kunna kontrollera alla e-postmeddelanden som skickas iväg, läsa sms och avlyssna mobilsamtal.

   Övervakningen av medborgarna ska ske genom så kallade ’svarta boxar’ som ska läggas ut på strategiska områden i Internettrafiken, och det är genom dessa boxar som de brittiska myndigheterna kan hålla koll på vad sina medborgare gör över Internet.

   Myndigheterna i Storbritannien försöker dock att avfärda kritiken genom att säga att dess syfte inte är att kontrollera medborgare utan att bekämpa terrorism.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sexton − 3 =