Tele2 kringgår IPRED-lagen

Publicerad 2009-04-28

Liksom internetoperatören Bahnhof tänker nu Tele2 förstöra alla användaruppgifter som kan begäras ut enligt Ipredlagen.

Sedan Ipredlagen trädde i kraft är internetoperatörer tvungna att lämna ut användaruppgifter i syfte att spåra illegal fildelning. Internetoperatören Bahnhof har meddelat att man inte tänker lagra uppgifterna.

Enligt nuvarande lagstiftning är inte operatörerna skyldiga att lagra uppgifterna. Om uppgifterna förstörs är det inte heller möjligt att lämna ut dem. Nu har även Tele2 samt All Tele sagt att man tänker förstöra användaruppgifterna.

– Det är ett starkt önskemål från våra kunder och därför har vi beslutat att inte längre spara uppgifter om kunders ip-adresser, säger vd: för Tele 2 i Sverige, Niclas Palmstierna, till TT.

– Vi gör det för att stärka skyddet av kundens integritet. Tidigare har vi sparat viss information om kunders ip-adresser för internt bruk, men nu har självklart integritetsfrågan ställts på sin spets i och med ipred-diskussionen, säger han.

   Beslutet kommer också att förstärka konkurrenskraften enligt Palmstierna, då de flesta känner ett obehag inför att sina användaruppgifter lämnas ut till giriga privata bolag.

– Ja, det är ju självklart att om man tillmötesgår kundernas önskemål, så ger det naturligtvis en konkurrensfördel. Det är inget konstigt med det. Om det i sin tur skulle generera nya kunder, så är vi glada för det, säger han.

Frågan är om det innebär att man kringgår lagstiftarens intentioner med Ipredlagen om man förstör användaruppgifterna. Peter Danowsky som företrädde skivbolagen i The Pirate Bay-rättegången är mycket upprörd över Tele2:s beslut.

– Det är häpnadsväckande att någon som påstår sig vara en seriös teleoperatör vill medverka till lagbrott, vilket är innebörden av vad de gör, säger advokat Peter Danowsky, juridiskt ombud i första Ipredfallet och företräder skivbolagens intresseorganisation IFPI i Pirate Bay-rättegången..

   Tele2:s Palmstierna är dock inte orolig:

– Det står ingenting i lagen om elektronisk kommunikation om vad man ska spara, bara vad man inte ska spara. Vi har analyserat rättsläget noggrant och kommit fram till att vi inte har någon skyldighet att lagra uppgifter om våra kunders ip-adresser. Om reglerna skulle ändras, så kommer vi självklart att följa det, säger Niclas Palmstierna.

   Operatören Tele 2 har cirka 600 000 bredbandskunder i Sverige.

Nu har den moderate riksdagsmannen Karl Sigfrid också gått ut och uppmanat internetoperatörerna att förstöra IP-numren.

– Jag har själv skickat ett mejl till min internetleverantör Bredbandsbolaget och bett dem att upphöra med lagring av IP-nummer. Som konsument kan man kräva att en internetleverantör vidtar lagliga åtgärder för att skydda rätten till privat kommunikation, säger Sigfrid.

’Genom att ni lagrar mina IP-uppgifter kan jag inte använda ett öppet trådlöst nätverk utan att utsätta mig för risken att få min identitet utlämnad till upphovsrättsinnehavare’, skriver Sigfrid i sitt brev till Bredbandsbolaget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 − 12 =