Flest våldtäkter i hela Europa

Publicerad 2009-04-27

SVERIGE  Sverige har överlägset flest våldtäkter i hela Europa. Tusentals kvinnor våldtas i Sverige varje år och över 85 procent går helt fria. Det slår en EU-studie fast.

   Det chockartade resultatet gjorde att presentationen av EU-studien förlades till Stockholm på måndagen. Forskare i elva EU-länder har jämfört hur rättsapparaten i respektive land hanterar våldtäktsbrott och lägger nu fram sina resultat i en studie finansierad av EU. På tisdagen läggs studien fram i Bryssel.

   Över 5 000 våldtäkter anmäls varje år i Sverige vilket kan jämföras med andra länder i samma storlek som Sverige där man haft ett par hundra per år.

   De höga anmälningstalen i Sverige beror inte enbart på att man här har hög benägenhet att anmäla och att man även anmäler övergrepp av lindrigare slag. Tvärtom, slår forskarna fast, tycks våldtäkter vara ett mer frekvent brott i Sverige än i länderna på kontinenten.
Den höga frekvensen av våldtäkter i Sverige är starkt kopplad till nöjeslivet, eller mer konkret så kallade efterfester.

   Bara två procent av våldtäktsanmälningarna i Sverige är falska. Sverige och England har också den sämsta uppklaringen av våldtäktsbrotten i form av åtal, bara ungefär 13 procent av de anmälda brotten går till åtal.

   Tidig sexdebut, hög alkoholkonsumtion, ”fri sexualitet” och ”rätten till ett sent nej” ger helt enkelt fler våldtäkter, enligt studien. Studien saknar andra förklaringsaspekter såsom t.ex. etniska och kulturella faktorer.

   I Sverige anmäls 46 våldtäkter per 100 000 invånare. Det är dubbelt så många som i England som redovisar 23 anmälningar. Det är fyra gånger fler än i de övriga nordiska länderna, Tyskland och Frankrike och upp till 20 gånger fler än vissa länder i Syd- och Östeuropa. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem − tre =