Datummärkning på köttprodukter stämmer inte

Publicerad 2009-04-26

SVERIGE  Enligt en granskning från Livsmedelsverket fuskar företag med datummärkning på köttprodukter. I vissa fall har produkterna legat i tio dagar för att sedan märkas om.

   Livsmedelsverket som under förra året gick igenom rutinerna för märkning bland företag som packar och säljer köttprodukter till matbutikerna upptäckte att förpackningsdatumen ofta inte stämde. Flera av produkterna var storsäljare som falukorv, blodpudding och smörgåspålägg.

   Minst sju företag ska ha uppgett felaktiga uppgifter vid datummärkningen.

   I ett fall i Örebro där Schenker Coldspreds kyl- och fryslager ligger hittades allvarliga brister i rutinerna. Bland annat hade korv legat i en vecka och märktes sedan om när de levererades till de lokala handlarna som nypackade.

– Det är allvarligt. Då vet man ju inte hur gamla de här varorna är, och hållbarhetstiden finns det ingen kontroll av, säger Klas Johnsson, som är veterinärinspektör på Livsmedelsverket.

   Att ange felaktiga förpackningsdatum är olagligt, men fusket är troligen utbrett. Företagen som angetts i Livsmedelsverkets interna dokument säger sig nu ha rättat till bristerna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 + 16 =