Sverige spanade på CIA-plan

Publicerad 2009-04-24

SVERIGE  Göran Perssons regering visste att USA använde Sverige som transitland vid hemliga och olagliga flygtransporter av fängslade misstänkta terrorister, men valde att hemlighålla det. Detta avslöjar anonyma källor till Expressen idag.

   2005 genomförde försvarsmakten i Sverige en hemlig spaningsoperation på Arlanda mot ett statligt flygplan från USA. Inne i planet kunde de se fångar som var fastkedjade så att de inte kunde röra sig och hade huvor över deras huvuden.

   Vi har undersökt planet men lämnar inga andra kommentarer, säger Roger Magnergård, presschef på Försvarsmakten

   Det enda kända CIA-planet som landat i Sverige före detta är det som landade i Bromma 2004 för att ta med sig två egyptier, som fördes bort av maskerade CIA-agenter och utsattes senare för tortyr.
Men dessa uppgifter om operationen år 2005 visar att Göran Perssons regering redan året efter visste att fler fångtransporter skedde genom Sverige.

   Meningen med operationen var att bekräfta om CIA förde ut personer från USA till någon annan plats, mot deras vilja. Om så var fallet skulle man vidta arbete för att få stopp på dessa transporter genom Sverige. Detta bekräftas av flera källor, oberoende av varandra.

   Källorna rapporterar att spaningsarbetet rapporterades vidare till försvarsdepartementet, som då leddes av försvarsminister Leni Björklund, som nu säger att hon inte minns någonting om detta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

nio + 14 =