Kalvblödarsjuka kan vara orsakat av vaccin

Publicerad 2009-04-18

TYSKLAND  I Tyskland har man uppmärksammat en oförklarlig och dödlig sjukdom bland nyfödda kalvar. De blöder till döds genom huden och kan vara orsakat av vaccin.

   Mer än 150 fall av kalvar som dött genom den okända sjukdomen som har uppdagats de två senaste åren av uppfödare i Tyskland.

   Professor Kerstin Müller, veterinär på kliniken för klövdjur vid Berlins fria universitet säger: ”Sjukdomen yttrar sig som så att djuren plötsligt börjar blöda, och blödandet upphör inte, precis som hos blödarsjuka människor, och det skrämmer de drabbade lantbrukarna, framförallt för att blodet tränger ut genom själva huden”

   När man obducerat kalvarna har man sett att benmärgen är geléaktig och att blodplättarna som hjälper blodet vid leverans inte fungerar. Tidigare har man kunnat identifiera orsakerna till liknande blödningar, men idag har man inte kunnat hitta orsakerna till blödningarna.

Vaccin kan vara orsaken
Den enda gemensamma nämnaren så här långt är att alla döda kalvar kommer från gårdar där djuren vaccinerats mot det så kallade BVD-viruset.

   – En möjlig teori är att det har med råmjölken att göra, alltså den särskilt näringsrika mjölk som kalvarna diar den första tiden, och att antikroppar i den på nått vis attackerar blodplättarna, säger Kerstin Müller.

Skador i samband med vacciner upptäcks allt oftare. AKTION FÖR SVERIGE har tidigare rapporterat om detta, främst bland människor. Bevakningen kring vaccinationsskador kommer att följas noggrant med regelbunden rapportering.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − nitton =