NSA bröt mot lagen

Publicerad 2009-04-16

USA  En av USA:s säkerhetstjänster har brutit mot lagen. Brottet gäller avlyssning av privat e-post och telefonsamtal.

   National Security Agency, NSA, har brutit mot lagen och brottet ses som allvarligt och är nyligen begånget. NSA har relativt fritt allt sedan den 11 september 2001 använt sig friskt av de friare tyglar som Bushadministrationen beviljade. Striktare regler skall dock gälla igen, men trots detta har regelbrottet från NSA uppdagats.

   Uppgifterna bekräftades av företrädare for justitiedepartementet i Washington på torsdagen. Nu ska senaten företa en granskning. Senatens granskning leds av den demokratiska senatorn Dianne Feinstein, som uppfattar det inträffade som allvarligt. Det kommer att bli senatsförhör i frågan.

   De friare tyglar som tidigare getts gällde även den rent fysiska behandlingen av misstänkta. Under torsdagen offentliggjorde den nya administrationen under Barack Obama delar av hemliga pm skrivna av Bush-jurister för att rättfärdiga hårdhänta metoder under CIA-förhör. I ett uttalande från Obama hette det att taktiken under Bushs tid ”underminerar vår moraliska auktoritet och inte gör oss tryggare”.

   Obama deklarerade dock att de anställa i säkerhetstjänsterna som utförde förhören inte kommer att lagföras.

   Det kritiserade fångläger som USA driver på Kuba ska stängas ”inom ett år” enligt de besked Obama lämnade när han tillträdde presidentposten. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett + 18 =