Terrormisstänkt svensk inför rätta i USA

Publicerad 2009-04-14

SVERIGE/USA/LIBANON  Under helgen ställdes den svenska medborgaren Oussama Kassir som är terormisstänkt inför rätta i New York. Han har suttit fängslad i 3,5 år och är enligt åtalet misstänkt för att främja terrorism.

Oussama Kassir flydde från Libanon 1984 och blev svensk medborgare 1989. Han dömdes sedan 1991 för sex års fängelse för grovt narkotikabrott. En svensk åklagare prövade 2003 de amerikanska terrormisstankarna mot honom, men de ledde aldrig till åtal. Han dömdes dock till fängelse i tio månader i Sverige för grovt vapenbrott i USA.

Enligt amerikanska uppgifter skall det ha funnits ett träningsläger för islamska terrorister i delstaten Oregon i nordvästra USA i syfte att dessa senare skulle resa till Afghanistan och utföra attentat där. Lägret skall ha använts hösten 1999 och står i centrum för åtalet där Kassir bland annat skall ha varit vapeninstruktör.

Kassir har libanesiskt ursprung och greps på Prags internationella flygplats 2005 då han mellanlandade på väg till Beirut och var då efterlyst av Interpol.

Åtalet i New York har väckts av federala åklagare efter att FBI utrett misstankarna. Oussama Kassir förnekar brott och hävdar att bevisen är fabricerade av både SÄPO och FBI.

En organisation, som heter Nätverket Charta 2008 och har specialiserat sig på bevakning av rättsfall där människor misstänks för brott som är kopplade till ’kriget mot terrorismen’, är mycket kritiska till rättegången i New York.

– Det finns risk för rättsosäkerhet med tanke på tidigare övertramp. De flesta av de brott han har åtalats för har begåtts när han vistades i Sverige. Faktum är ju att det inte har genomförts något terrorattentat och att en svensk åklagare redan har prövat en del av misstankarna och funnit att de inte höll för åtal, säger Gösta Hultén, talesman för Charta 2008.

Stark kritik har kommit från Oussama Kassirs försvarsadvokat mot att rättegången hålls i just New York och menar att juryn antas vara starkt påverkad av attackerna den 11 september 2001.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sexton − 7 =