Oväntat utbredd hederskultur i Sverige

Publicerad 2009-04-13

SVERIGE  Hederskultur är betydligt mer utbrett i Sverige än vad politikerna trodde. Detta enligt en ny rapport.

   Rapporten, som är beställd av politikerna i Stockholms Stad är gjord bland ett tvärsnitt av centrala Stockholms och förorternas niondeklassare, överraskar och har upprört politikerna.

Det är inte tillåtet i Sverige för vuxna människor, inte ens för föräldrar, att hindra barnen från att leva fullständiga liv, självständiga liv, säger Ulf Kristersson, socialborgarråd i Stockholm, till SVT:s rapport.

   Närmare en fjärdedel, 23 procent, av de flickor som svarat på enheten uppger att de förväntas vara oskulder tills de gifter sig och får inte ha någon pojkvän samtidigt som 16 procent av flickorna inte får ha killkompisar och/eller bestämma vem de ska gifta sig med.

   Många av ungdomarna som har invandrade föräldrar tillåts dessutom inte ha samma vardagsliv som sina jämnåriga anser de. Det kan t.ex. vara så att de inte får vara ute och träffa kompisar eller följa med på sina klassresor.

   Sju procent av flickorna och tre procent av pojkarna har svarat att de utsätts för den allvarligaste formen av förtryck: hot, kränkningar och våld.

   Hedersvåld och hederskultur är vanligast förekommande bland invandrare ifrån muslimska länder. Bara i Stockholm lever över 4000 tonåringar i en hederskultur som bryter mot svensk lagstiftning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 × två =