Riksdagen antog IPRED-lagen

Publicerad 2009-02-25

SVERIGE  Idag fick det svenska folket mottaga beskedet att Sveriges riksdag antagit den mycket kontroversiella IPRED-lagen. Detta innebär nu att privata aktörer kan begära ut personuppgifter bakom ett IP-nummer utan att gå till polisen.

   Efter en 16 timmar lång debatt röstade riksdagen idag igenom den så kallade IPRED-lagen. Tidsperioden från att förslaget lades till att det antogs var förhållandevis kort, och de flesta svenskar har relativt sent eller inte alls hört talats om lagen och vad den egentligen innebär.

   Miljöpartiet och Vänsterpartiet var emot förslaget och hävdade att lagen är ett hot mot den personliga integriteten och gör det möjligt för skiv- och filmbolag att kräva hundratusentals kronor i skadestånd från privatpersoner. Men på den borgerliga sidan var man enade om att anta förslaget och anser att lagen är nödvändig för att stoppa olaglig fildelning. Många kritiker menar dock att man aldrig kan stoppa fildelning genom regelrätta förbud och hot mot privatpersoner utan att man måste hitta andra vägar att se till att upphovsmännen kan klara sig försörjning. Liknande lagförslag och förbud i andra länder har fått förhållandevis svag inverkan. Fildelningens tidsålder verkar vara inne menar många, och att ingen kan stoppa en ide eller en kultur vars tid är inne.

   Miljöpartiet och Vänsterpartiets yrkanden att näringsutskottets förslag ska avslås röstas ner. Även Socialdemokraternas vilja att motiveringen till lagen ska ändras röstas ner. I samtliga punkter går riksdagen på det liggande förslaget.

   Det blir alltså inte heller någon integritetsombudsman som S vill. Trots de sena men högljudda protesterna är nu alltså lagförslaget ett faktum och träder i kraft redan den 1 april.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tio + 8 =