Saft riskfaktor för barnfetma

Publicerad 2009-02-22

SVERIGE  Enligt en ny studie från Linköping universitet är saft och låg fysisk aktivitet riskfaktorer för barnfetma.

   Bakom studien ligger Karina Huus, doktorand vid Linköpings universitet. I avhandlingen har faktorer som bidrar till övervikt och fetma hos barn och ett eventuellt samband med mekanismer som kan leda till insjuknande i diabetes typ 1 studerats.

   Alla barn i sydöstra Sverige (ABIS) heter projektet som materialet kommer ifrån och omfattar alla barn födda i Blekinge, Småland, Öland och Östergötland mellan den 1 oktober 1997 och den 1 oktober 1999.

   Sambandet mellan barnen och föräldrarnas BMI (kroppsmassindex) visas i studien och föräldrarnas utbildningsnivå har också betydelse.

   Föräldrarna fick svara på frågor om hur ofta deras barn fått vissa livsmedel när de var 2,5 respektive 5 år gamla. Det enda livsmedel där man kunde se ett samband med övervikt och fetma vid fem år var saft, medan gröt verkar ha en skyddande effekt.

   Man försåg också barnen med stegräknare för att man skulle få ett mått på deras aktivitet. Låg fysisk aktivitet visade sig då höra samman med minskad insulinkänslighet. Barnen producerade mer insulin och hade något förhöjd blodsockernivå. Det är faktorer som kan ha betydelse för att utveckla typ 1-diabetes. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 1 =