Försörjningsproblem efter Obamas truppökning

Publicerad 2009-02-21

AFGHANISTAN  Efter att den nytillträdde amerikanske presidenten Barack Obama beslutat om att skicka fler trupper till Afghanistan har trupperna fått problem med försörjningen. Talibanerna har lyckats hindra flera transporter och grannländer är inte så förtjusta i USA och Natos aktiviteter i området.

   Under torsdagen förbereddes det första av flera tåg i Lettlands huvudstad Riga som skall fungera som en viktig livslänk till USA:s och Natos trupper i Afghanistan. 20-30 tåg med förnödenheter skall enligt planen passera genom Lettland, Ryssland, Kazakstan och Uzbekistan varje vecka. Ryssland tillåter dock inte amerikanska transporter av ammunition och vapen vilket gör att detta måste föras in på annan väg.

   Det talibanska motståndet har lyckats försätta de utländska styrkorna i knipa efter en serie framgångsrika attacker och sabotage mot transporter som gått genom den tidigare transportvägen genom Pakistan.

   På torsdagen satte delstatsregeringen i Punjab stopp för planerna på en transportterminal för Natomateriel nära gränsen till Afghanistan. Anledningen är rädslan för talibanattacker liknande dem som ägt rum i andra delar av landet.
Nyligen beslutade också Kirgizistans regering att stänga den viktiga amerikanska flygbasen Manas som fungerat som ett nav för flygtransporterna till Afghanistan. Parlamentet röstade igenom förslaget på torsdagen. Enligt källor försöker Pentagon att komma med erbjudanden för att ändå få fortsätta sina aktiviteter, men tittar också på andra alternativ.

   Problemen har blivit alltmer tilltagande sedan det av många tidigare betraktade fredshoppet Barack Obama förstärkte den närvarande amerikanska krigsmakten med hela 17 000 man och uppmanat samtliga övriga natoländer att också skicka fler soldater.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 × ett =