Förkyld av D vitaminbrist

Publicerad 2009-02-20

USA  Du riskerar inte bara benskörhet om du får för lite D vitamin. Enligt en ny omfattande studie är risken också stor för andra sjukdomar. Brist på D-vitamin är ett stort hälsoproblem i nordliga länder med lite solsken.

   Allt fler studier pekar på vikten av att vi får i oss tillräckligt med D-vitamin. Enligt en av de senaste och hittills största studierna kan vanlig förkylning och influensa orsakas av brist på vitamin D. 19 000 personer deltog i studien och de med lägre nivåer av D-vitamin i blodet drabbades oftare av förkylningar och fler fall av influensa.

   Undersökningen är gjord av forskare vid Denveruniversitetet i Colorado tillsammans med sjukhusen i Massachussetts och barnsjukhuset i Boston.

   D vitaminbrist är vanligt förekommande på de nordliga breddgraderna främst p.g.a. det låga solståndet. Resultatet visar på att D vitaminbrist påverkar immunförsvaret och därför också påverkar förkylningar och infektioner i luftvägarna.

   Studien finns att läsa här.

AKTION FÖR SVERIGE kommer att återkomma med djupare artiklar kring D-vitaminet och upptäckterna kring dess allt större betydelse.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra + sjutton =