Södertäljebränder med politiska förtecken

Publicerad 2009-02-18

SÖDERTÄLJE  Polisen tror att politiska förtecken kan ligga bakom varuhusbränderna i Södertälje. Ett flygblad från Global Intifada spreds innan attentaten med tydliga politiska uppmaningar.

   Bakom de omfattande varuhusbränderna i Södertälje med förstörelse för flera hundra miljoner kronor tros nätverket Global Initfada ligga bakom. Gruppen anses vara ett löst sammansatt nätverk på yttersta vänsterkanten. Nätverket har tillskrivit sig flera tidigare attentat bland annat mot bilar tillhörande de danska och ryska ambassaderna i Stockholm 2005. Nätverket skall också ha stått bakom utplacerade bomber vid Försvarets Materielverk, FMV, 2006.

   Motiven till dessa attentat stod att finna i dansk immigrationspolitik, det danska stödet till kriget i Irak, ryska krigsinsatser i Tjetjenien och svenska inköp av israelisk militär utrustning.

   Strax innan bränderna i Södertälje ägde rum hade flygblad och klistermärken spritts med uppmaningar om brandattentat mot butiker som säljer amerikanska varor. Dessa hade även försätts med instruktioner för hur man kan tillverka brandbomber med inbyggd tidsfördröjning. Tidsinställda och i förtid utplacerade brandbomber tros också vara det som använts vid attentaten.

   Polisen bekräftar att man hittat material från Global Intifada som hänvisar till bränderna natten mot den 12 januari, men kan ännu inte göra kopplingen med säkerhet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 2 =