Träning ger lika mycket som rökstopp

Publicerad 2009-02-17

SVERIGE  Att börja motionera och träna är aldrig för sent, även om man börjar vid 50 års ålder minskar risken att dö i förtid lika mycket som om man slutar röka. Detta enligt en studie från Uppsala universitet där forskarna följt 2 200 män i mer än 35 år.

   Studien är publicerad i British Medical Journal. Enligt studien levde de som tränade hårdast i snitt två år längre än de som inte tränade alls, och måttlig träning t.ex. promenader och cyckling ökade livslängden med ett år. Ju mer man motionerar desto bättre, men en halvtimmes måttlig motion räcker alltså för att förändra livslängden, enligt forskarna bakom studien.

  Förutom de förlängda levnadsåren blir livskvaliteten avsevärd högre under levnadsåren. Både hjärtat och själen stimuleras mycket positivt av träning och vid träning frigörs även stress och glädjehormoner vilket ger en skön frihetskänsla.

Studien i sin helhet finns att läsa här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 × 4 =