Underrättelseordförande avgår i protest

Publicerad 2009-02-16

SVERIGE  Sveriges högste kontrollant av den svenska underrättelsetjänsten Anders Björck avgår i förtid. I protest mot FRA-lagarna avslutar han sitt uppdrag och menar att lagarna lett till en ineffektiv underrättelsetjänst med sämre skydd för integriteten.

   Kritiken har ”i hög grad” förts fram till regeringen av landshövdingen och tidigare försvarsministern Anders Björck som i tolv år varit ordförande för Försvarets underrättelsenämnd, FUN. Nämnden övervakar Sveriges underrättelsetjänst – hemliga verksamheter som kostar över en halv miljard kronor varje år. Den största myndighet som FUN kontrollerar är Försvarets radioanstalt, FRA över vilken FUN genom de nya lagarna fick ett större ansvar.

Björck hade ett förordnande som går ut i juni, men ville sluta redan igår. Försvarsministern ville ha kvar honom till årets slut, men enligt Björck var det mot hans heder och principer att fortsätta.

   –Jag har tänkt över detta noga. Lagarna och den kontrollverksamhet man nu tänker sig främjar varken integriteten eller effektiviteten. Jag tror inte på de lösningar som har genomförts och de som nu skisseras från den 1 juli. Då tycker jag det är enklast och renhårigast att de som tror på det här får driva det vidare, förklarar Anders Björck.

   Spaningen kostar ofantliga pengar och därför gäller det att få valuta för pengarna menar han. –Då är det oerhört viktigt att ha en integritet som fungerar, och inte en massa nya organ som skänker en bild av att det kommer att fungera bättre än det system vi haft tidigare. Det tror jag inte det kommer att göra, säger Anders Björck.

   Tillsammans med Björck slutar också nämndens sekreterare.

   Försvarets underrättelsenämnd består i dagsläget av ordföranden, sekreteraren, en hög jurist och fyra politiker och skall granska främst Försvarsmakten och FRA.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton + två =