EU röstade ja till datalagring

Publicerad 2009-02-15

EU  EU röstade under den 10 februari mot den invändning som kunde räddat införandet av datalagringslagen. Nu kommer Sverige bli skyldiga att införa lagen, som tvingar Internet- och teleleverantörer att logga kundernas kontaktnät.

   Lagen innebär att alla operatörer måste lagra information vem en kund ringer, e-postar eller sms:ar. Informationen måste sparas upp till två år. Informationen kan sedan användas av rättsväsendet för att skapa så kallade sociogram, som kartlägger en persons alla kontakter.

   Irland, Sverige, Frankrike och Storbritannien var de länder som ursprungligen lade förslaget som ett EG-direktiv. Efter att förslaget lagts fram ändrade sig dock Irland och anmälde förslaget till EG-domstolen och menar att förslaget inte är giltigt och att medlemsländer inte har några krav att införa  direktivet.

   Nu har alltså EG-domstolen avslagit Irlands invändningar, och Sverige måste därför införa datalagringslagen när frågan behandlas senare i år.

   Förslaget har orsakat en mängder av kritik. Datainspektionen skriver bland annat i en rapport:

Datainspektionen och övriga dataskyddsmyndigheter i Europa har varit starkt kritiska till det EG-direktiv som ligger till grund för lagringen.

  Förre justitieministern Thomas Bodström (s) anser att förslaget är positivt och kan underlätta bekämpningen av grov brottslighet och terrorism.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 3 =